
 

 

Question: What is proprietary information? 

Answer: Classified or unclassified information, the rights to which are owned by private 

firms or citizens (see para 1-4f(16)). 

 

Question: Which officials have the authority to approve DDLs? 

Answer: DDLs, depending on the classification level of information to be disclosed, are 

approved by: the ODCS, G-2, ACOM, ASCC and DRU commanders, or their 

designated representatives (e.g., Primary Staff Officers), Program Executive 

Officers (PEOs), Directors and original classification authorities(see para 2-10). 

 

Question: May a FLO have access to DDLs? 

Answer: DDLs are intended for internal Army use only and shall not be provided to, nor 

  shall their contents be disclosed to, foreign representatives (see para 2-10). 

 

Question: Under a DDL, may a FDO disclose CMI that was classified by another original  

  classification authority? 

Answer: Yes, provided the original classification authority also has a DDL and has  

  authorized the disclosure to you in writing. See paragraph 2-8 for HQDA agency  

  heads and the specific DDLs for ACOM commanders, major subordinate  

  command commanders, as applicable. 

 

Question: Can a PEO PM have delegated disclosure authority under a DDL? 

Answer: Yes, provided the PEO PM has original classification authority for the  

  information resident in his or her program. 

 

Question: Which AR governs access to computers by a foreign government representative? 

Answer: AR 25-2 

 

Question: Why is recording the first-time disclosures of CMI in the SPAN important? 

Answer: Recording first-time disclosures, SPAN provides a tracking mechanism of the 

  foreign disclosure of all U.S. Army classified information (see para 3-8). 

 

Question: Should DDLs be disseminated outside of FDO channels? 

Answer: Yes.  DDLs should be disseminated to all affected parties (see para D-4a). 

 

Question: How do you handle visits of foreign nationals who are not representing their  

  respective parent government to U.S. Army commands or agencies? 

Answer: See paragraph 1-4f. Fundamentally, all private citizens, U.S. or foreign national,  

  should be viewed identically as far as visits are concerned. Neither category of  

  individuals has a security clearance and need-to-know; therefore, the disclosure of  

  CMI is not an issue. Private citizens, such as foreign national employees and  

  foreign students, who are working under a DA contract will have access to  

  unclassified information only. CUI may be made available to private citizens  

  working under a DA contract provided the originator or proponent for the CUI  

  has granted approval and the information is required for the successful completion  

  of the contract. 



 

 

 

Question: May DA funds or other resources be used in support of visits by foreign  

  representatives? 

Answer: Yes.  However care should be taken to ensure the expenditure of DA funds or 

  other resources is in consistent with applicable U.S. law and DOD and U.S. Army 

  regulations (see paras I-7 and I-10). 

 

Question: Is a RVA required for a foreign national who requires access to an Army  

  installation to perform a service under an U.S. Army contract? 

Answer: No.  Visits by foreign nationals who are not representing their government in an 

  official capacity to U.S. Army installations/activities do not require a RVA,  

  however, foreign nationals must meet Army installation access control  

  requirements as delineated in AR 190-13 (see para 1-4g). 

 

Question: Can U.S. contractors serve as FDOs? 

Answer: No.  Foreign disclosure is an inherently governmental function and must be 

  performed by a DA member (see para 2-11). 

 

Question: What does the command do if a FLO does not sign the certification statement  

  form? 

Answer: The contact officer shall sign his or her portion of the certification statement, 

  annotate on the form that the FLO refused to sign the statement, provide a copy of 

  the statement to the FLO, and notify the ODCS, G-2 (see para J-2c(3)). 

 

Question: Can a FLO be simultaneously certified to more than one organization? 

Answer: No.  Certification of a FLO to more than one command or agency is not 

  authorized (see para J-2c(1)). 

 

Question: When is a RVA required for a FLO to visit U.S. Army or DOD commands or  

  agencies? 

Answer: When the visit is to a destination outside the terms of certification (see para 

  J-6a(2)). 

 

Question: In exchange programs, a participant may require access to U.S. Army computer  

  systems. Which AR has authority over the granting of this access to U.S. Army  

  computer systems for the participant who is working for the U.S. Army? 

Answer: AR 25-2. 

 

Question: Can FLOs conduct informal coordination for visits prior to a RVA being 

  submitted by their embassy? 

Answer: Yes, but with limitations (see para I-3b). 

 

Question: Are the dependants of extended visitors authorized dependant ID cards and access 

  to U.S. Government facilities?  If so, how is this accomplished? 

Answer: Yes.  However, the extent of access and privileges are dictated by the specific 

  FLO MOU/MOA for that country. Dependents of extended visitors are identified 



 

 

  by the country’s military attaché in the embassy remarks section of the 

  RVA. Additionally, dependents of extended visitors must meet Army installation 

  Access control requirements as delineated in AR 190-13 (see para I-11c). 

 

Question: Can foreign military personnel visiting Army organizations, activities, and 

  installations on official business wear appropriate civilian attire as opposed to 

  their country’s prescribed military uniform? 

Answer: Yes, but only when relieved of the responsibility to wear their respective 

  country’s uniform by an appropriate DA authority (see para I-8). 

 

Question: Can an ENDP be used to establish a PEP position? 

Answer: No.  Current DOD policy does not allow ENDPs to be used to establish any  

  extended visitor positions (see para 2-5d). 

 

Question: When is it appropriate to non-sponsor a visit? 

Answer: "The recommendation and position to "non-sponsor a visit" is appropriate when 

the visit is to a commercial or contactor facility and the Army has no interest in 

the visit. It is not appropriate to non-sponsor a visit to an Army facility, activity, 

or installation since at a minimum, the Army always has an interest in the access 

and security issues (see para I-12c(3)(c)4). 

 

Question: Who may approve foreign representative attendance at unclassified meetings open 

to the general public? 

Answer: Commanders or agency heads may exercise their delegated visit authority to 

approve foreign representative visits of this type (see para G-5a(1)). 

 


